Η ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ είναι ένα ανεξάρτητο αριστερό σχήμα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης που δραστηριοποιείται στο Φυσικό Αθηνών.

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

«Ταξικός» Χείμαρος έπνιξε τη Δυτική Αττική


Εδώ και 20 χρόνια κυβερνήσεις, περιφέρειες και δήμοι ήταν ενήμεροι για τις καταστροφές που θα μπορούσε να υποστεί η Μάνδρα και οι γύρω περιοχές, από ενδεχόμενες βροχές και ακραία καιρικά φαινόμενα, πράγμα το οποίο φαίνεται τόσο από τις έρευνες του γεωλογικού τμήματος του ΕΚΠΑ, όσο και από τις προηγούμενες φορές που η Μάνδρα βρέθηκε αντιμέτωπη με πλημύρες και καιρικές καταστροφές. Παρ’όλα αυτά «αμέλησαν» να δημιουργήσουν αντιπλημυρικά έργα και άλλα έργα υποδομής.


Οι δρόμοι (όπως άλλωστε και σε πολλές άλλες εργατικές υποβαθμισμένες περιοχές) σχεδιάστηκαν με μόνο κριτήριο το κόστος και δεν πληρούσαν προδιαγραφές ασφαλείας, ενώ ταυτόχρονα τα μπαζωμένα ρέματα και αποψηλωμένα δάση επιδείνωσαν την κατάσταση. Έτσι προήλθε μία προδιαγεγραμένη καταστροφή η οποία οδήγησε σε 21 νεκρούς και 1 αγνοούμενο, δεκάδες τραυματίες και βιβλικές καταστροφές σε σπίτια και χώρους εργασίας των κατοίκων.
Τέτοιες καταστάσεις έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια σε Περιστέρι και Άνω Λιόσια, πιο πρόσφατα σε Αχαρνές, Ρέντη και τώρα στη Μάνδρα. Πόλεις που οικοδομήθηκαν άναρχα, χωρίς απαραίτητες υποδομές και πολεοδομικό σχέδιο για να στεγάσουν χιλιάδες εργάτες των γύρω εργοστασίων της εκάστοτε εγχώριας καπιταλιστικής «ανάπτυξης». Το έγκλημα λοιπόν είναι ταξικό!

Οι ευθύνες όλων των εκάστοτε κυβερνήσεων, μαζί και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, περιφερειακών και τοπικών διοικήσεων για τον άθλιο σχεδιασμό των εμπορευματικών και ιδιωτικών μεγάλων δρόμων, τα μπαζωμένα ρέματα καθώς και τα αποψιλωμένα δάση είναι διαχρονικές και μεγάλες. Γι’ αυτό άλλωστε, έσπευσαν τάχιστα και με μεγάλη ευκολία να βαφτίσουν μια πολύ έντονη βροχή ως «ακραίο καιρικό φαινόμενο», ενθυμούμενοι, τώρα που τους βολεύει, ακόμα και την κλιματική αλλαγή.

Το αναγκαίο κίνημα ταξικής αλληλεγγύης.

Διανύουμε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και αστάθεια. Ο καθένας από εμάς, ο καθένας που ανήκει στην πληττόμενη πλειοψηφία, μπορεί κάποια στιγμή, όχι τόσο μακρινή, να βρεθεί θύμα μιας φυσικής καταστροφής. Οι περισσότερες άλλωστε εργατικές περιοχές της Αθήνας στερούνται οποιασδήποτε σχετικής πρόβλεψης. Επιπλέον η παρατεταμένη οικονομική κρίση, η διάλυση των παροχών του κράτους πρόνοιας, έχει αφήσει εκατομμύρια ανασφάλιστους. Εκατοντάδες χιλιάδες είναι όσοι μεταναστεύουν. Σε αυτές τις συνθήκες ο καθένας μπορεί να χρειαστεί την αλληλεγγύη της υπόλοιπης τάξης. Μιας αλληλεγγύης όμως που δεν είναι φιλανθρωπική αλλά αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα των από κάτω να αλληλοϋποστηριχτούν γιατί οι ζωές όλων μας συντρίβονται μπροστά στις κρατικές και κυβερνητικές πολιτικές. Σε αυτό το πλαίσιο έξω από το κράτος, την κυβέρνηση και κάθε κρατική αρχή που είναι υπεύθυνες -όχι λόγω παραλείψεων- για αναρίθμητες παρόμοιες τραγωδίες καλούμε σε ένα κίνημα αλληλεγγύης σε όλους τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ.